November 29, 2019 María Ylagan Orosa's 126th Birthday
oday’s Doodle honors Filipino food scientist, war hero, and humanitarian María Ylagan Orosa, credited with over 700 recipes—including the iconic local condiment banana ketchup—on what would have been her 126th birthday.
Born in the municipality of Taal within the Batangas province, Orosa went on to become an outstanding student, winning a partial government scholarship in 1916 to attend the University of Seattle. While living in a YMCA and working odd jobs, Orosa completed her bachelor’s and master’s degrees in pharmaceutical chemistry, as well as an additional degree in food chemistry.
Orosa was then offered a position as an assistant chemist for the State of Washington before returning to the Philippines in 1922 to focus on addressing the problem of malnutrition in her homeland.
Orosa’s knowledge of chemistry led to numerous culinary innovations. For instance, by fitting a traditional earthenware pot with two sheets of metal, she invented the Palayok Oven, providing remote villages lacking access to electricity with a more effective means of cooking over an open fire.
Although adobo and lumpia are synonymous with Filipino cuisine, Orosa’s banana ketchup is not far behind. Using mashed bananas as a base instead of tomatoes, she made the sauce a long-lasting hit. Two other inventions made her a war hero: Soyalac (a nutrient rich drink derived from soya beans) and Darak (rice cookies packed with vitamin B-1, which could also prevent beriberi disease) saved countless lives during World War II.
In recognition of Orosa's contributions to Filipino society, the National Historical Institute installed a marker in her honor at the Bureau of Plant Industry in Manila in 1983.
Happy birthday, María Ylagan Orosa!
Μενού
Ενημερώσεις
Επισκέψεις
Χθες0
Εβδομάδα2
Μήνας19
Σύνολο3200
Τελευταία Νέα
- Αποκάλυψη των τάσεων βροχοπτώσεων στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950 με χρήση δεδομένων ERA5 Climate Reanalysis με Γιώργος Βαρλάς1,*ORCID,Κωνσταντίνος Στεφανίδης1ORCID,Γιώργος Παπαϊωάννου1,2ORCID,Γιάννης Παναγόπουλος1ORCID,Ιωάννης Πυθαρούλης3ORCID,Πέτρο
- From Copernicus EU Αυτή είναι η κατάσταση στη λεκάνη της Μεσογείου την 3η δεκαετία του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο #Ξηρασίας ???? του @CopernicusEMS
- «Ανησυχώ περισσότερο από ποτέ»: Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί η ζέστη του 2023 που καταρρίπτει ρεκόρ τους έχει kορυφωθεί.(Αρθρο του Euronews.com)
- Η Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσογειακών Προγνώσεων Καιρού (ECMWF) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν τις μεσογειακές χώρες και τους περιφερειακούς εταίρους στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλι
- How close are we to reaching a global warming of 1.5˚C?